5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 5.04.2021| Okunma Sayısı: 875

Kıymetli meslektaşlarım;  Hayatlarının en değerli zaman dilimlerini hukuka adayan değerli meslektaşlarım, ebediyete intikal etmiş sevgili meslektaşlarımızı, değerli Baro Başkanlarımızı ve Baromuzun her kademesinde görev almış olan büyüklerimizi de bu vesile ile anıyor rahmet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

 

                               Bizim varlığımız hukuk güvenliğinin, bizim bağımsızlığımız bağımsız yargının ön değil, öz koşuludur. Biz avukatız. Biz yargının “olsa da olur”u değil, “olmazsa olmazı”yız. Biz avukatız. İnsanlarımızın masumiyet karinesinin, yurttaşlarımızın lekelenmeme hakkının, bütün haklarının savunması bizden sorulur. Tarih boyunca olduğu gibi, bugün de böyledir, yarın da böyle olacaktır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile kalitesinin ve güvenilirliğinin, bu konudaki endişelerin altını çizmek, halkın ve hakkın savunucusu olan, hukuk ve insan hakları ihlallerine cesaretle karşı koymakla yükümlü ve görevli olan bizlerin en önemli sorumluluğudur. Susmak, mesleğimizin doğasına aykırı olduğu kadar, hukuksuzluğa ortak olmaktır aynı zamanda.  Hukuk yoksa, varlığımızın da hiçbir anlamı yoktur çünkü bizim. Anatole France “Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doğabilir." der. İşte, dünyanın her yerinde, hakikatin bulunarak adalete ulaşılabilmesi için, adalete ulaşabilen mutlu bir toplum için varız biz.     Hukuk yoksa adalet, hukuk yoksa yargı, hukuk yoksa hayat yalnızca içi boş sözcüklerden ibarettir. Adalet yoktur hukuk yoksa. Biz yoksak adalet yoktur. Hukuksuzluk mutsuzluk, hukuksuzluk umutsuzluk, hukuksuzluk yoksulluktur.

                               Sav (Savcı), Savunma (Avukat),Hüküm (Yargıç), Yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsuru olmakla birlikte, demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı yani Avukat oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani Avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Yine Avukatın saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede, Yargıç ve Savcının, aynı şekilde Yargıç ve Savcının saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede Avukatın saygınlığı olmaz.

 

                               Bizler kadın erkek ayırmayız. Savunma görevini erkek ve kadın avukatlar olarak birlikte yapmaktan onur duyar ve bunu zaten gayet normal buluruz. “Siz avukatı mısınız?” sorusunun gerçek muhataplarıyız biz. Evet, biz avukatıyız. İstismar edilen çocukların, şiddete uğrayan kadınların, engellenen engelli yurttaşların avukatıyız biz. Gerektiğinde avukatın da avukatıyız biz. Örgütlü bir gücümüz, cübbemize saygımız, yeminimize sadakatimiz var bizim. Demokrasiye inancımız, hukuka bağlılığımız ve bu halka bir borcumuz var bizim. İnsanımız sevgiyle yaşasın, adaletimiz dünyaya örnek olsun diye çalışacağız. Mutlaka da başaracağız.  Bağımsız yargının kurucu unsuru savunmanın yılmaz temsilcileri avukatlarımızın 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN. Saygılarımla.

19.04.2024
AV. ÜMİT PEÇE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.