GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ YÖNERGESİ
Tarih: 27.12.2018| Okunma Sayısı: 1257

 

 

RİZE BAROSU

GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

Madde 1

Bu yönerge, “Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi” adıyla Rize Barosu Yönetim Kurulu’na bağlı yönetsel bir meclis kurulması ve kurulacak meclisin yapısı ile çalışma esaslarının belirlenmesi amacıyla düzenlenmiştir.

Dayanak

Madde 2

Bu yönerge, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 95/15 maddesi uyarınca verilen Rize Barosu Yönetim Kurulu’nun 27.12.2018 tarih ve 2018/173 sayılı kararına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3

Bu yönergede geçen tanımlardan:

Baro, Rize Barosu’nu; 

Genç Avukat; Rize Barosu’na kayıtlı avukatlardan, yemin ile birlikte avukatlık ruhsatını aldığı tarih itibariyle meslekte beşinci yılını tamamlamamış olan ve 30 (otuz) yaşını doldurmamış avukatları,

Meclis, Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi’ni;

Genel Kurul, Meclis Genel Kurulu’nu,

Divan, Genel Kurul Divanı’nı,

Yürütme Kurulu, Meclis Yürütme Kurulu’nu,

Başkan, Meclis Başkanı’nı;

Yönerge, işbu yönergeyi;

Çalışma Dönemi, Genel Kurul’un bir olağan toplantısı ile onu takip eden olağan toplantı arasındaki zaman dilimini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Meclisin Kuruluşu

Kuruluş 

Madde 4

Meclis, Rize Barosuna kayıtlı yeminini yapmış, yemin ile birlikte avukatlık ruhsatını aldığı tarih itibariyle meslekte beşinci yılını tamamlamamış olan ve 30 (otuz) yaşını doldurmamış avukatların tamamının oluşturduğu, Baro Yönetim Kurulu’na bağlı yapıdaki topluluktur.

Kuruluş Amacı

Madde 5

Meclis, genç avukatların mesleki temelli sorunlarının çözümü ile mesleğe ilişkin koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi konularında somut öneriler hazırlayarak Baro Yönetim Kurulu’na sunmak ve genç avukatlar arası dayanışmayı artırmak,  genç avukatların yönetime ve sorunların çözümüne etkin olarak katılımlarını sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Çalışma Alanı

Madde 6

Meclis’in çalışma alanı, kuruluş amacı ile sınırlıdır.

Bütçesi

Madde 7

Meclis’in giderleri, Baro bütçesinden karşılanır. Bu giderlerin tahakkukunda ve ödenmesinde Baro Yönetim Kurulu’nun tabi olduğu esaslar uygulanır. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Meclisin İdari Yapısı

Meclisin Organları

Madde 8

Gençlik Meclisi organları şunlardır;

a) Genel Kurul

b) Yürütme Kurulu

Genel Kurul

Oluşumu 

Madde 9

Genç avukatların her biri, Genel Kurul’un üyesidir. Yürütme Kurulu’nda görev alanlar hariç, üyelerin madde 4’te belirtilen vasıfları kaybetmesi ile ilk seçimli genel kurulu müteakip üyelikleri kendiliğinden sona erer.

Görevleri ve Yetkileri

Madde 10

Genel Kurul’un görevleri ve yetkileri şunlardır:

  1. Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu’nun asil ve yedek üyelerini seçmek,
  2. Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulunun faaliyetlerini denetlemek.
  3. nerge’de değişiklik yapılması için çalışma yapmak ve Baro Yönetim Kurulu’na sunmak,
  4. Meclis üyelerinin mesleğe ilişkin problemlerini saptamak, derlemek, çözüm önerileri üretmek,
  5. Avukat mesleğinin toplum nezdindeki itibarını korumak ve geliştirmek,
  6. Genç avukatların haklarının temini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamak,
  7. Bu konularla ilgili gerekli görüldüğü hallerde baro yönetim kurulu toplantılarına Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi temsilcisi gönderilmesi için talepte bulunmak

Genel Kurul, Meclis’in çalışma alanına ilişkin hususlarda görüşme yapıp karar alarak Baro Yönetim Kurulu’na sunma görev ve yetkisini, Yürütme Kurulu eliyle kullanır.

Olağan Toplantı

Madde 11

Genel Kurul, Baro Olağan Genel Kurulu’nu takip eden iki ay içinde, Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı’nın veya Baro Başkanı’nın daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek, yeni yönetim kurulunu seçmek üzere toplanır.

Olağanüstü Toplantı

Madde 12      

Genel Kurul, Yönerge’nin 25/1 maddesi kapsamında Yürütme Kurulu’nun düşmesi halinde, Baro Başkanı veya Başkan’ın çağrısı ile yeniden Başkan ve Yürütme Kurulu seçimi yapmak üzere olağanüstü toplanır.

Genel Kurul, Yönerge’nin 10. maddesindeki görevlerinden herhangi birini veya birkaçını icra etmek üzere ancak Meclis üye tam sayısının üçte birinin yazılı istemi ile olağanüstü toplantıya çağrılır. Bu durumda toplantı çağrısı, Başkan tarafından yapılır. Yönerge’nin 25/3 maddesi bu fıkra hükmünden istisnadır.

Toplantıya Çağrı 

Madde 13

Toplantı, en geç toplantının yapılacağı günün 1 ay öncesinden başlayarak toplantının yapılacağı güne kadar duyurulur. Duyuruda, toplantının tarihi, saati, yeri ve gündemi ile birlikte ertelenmesi halinde ikinci toplantının yapılacağı tarih, saat ve yer de bildirilir.

Divan 

Madde 14

Toplantı görüşme sayısının sağlanması ardından toplantıyı yönetmek üzere, meslekteki kıdem süresi esas alınarak toplantıya katılan en kıdemli üyeden başlamak suretiyle sırasıyla, bir başkan, bir başkan vekili ve bir katip üyeden oluşan divan başkanlığı oluşturulur. Mesleki kıdem süresi eşit olan avukatlar arasında yaşlı olan üye divana seçilir. Meclis Başkanı ve Yürütme Kurulu üyeleri Divan’a seçilemezler. Boş kalan üyenin yeri kıdem esasına göre doldurulur.

Divan’ın görevleri şunlardır:

1. Genel Kurul toplantısını idare etmek.

2. Adaylık başvurularını almak ve başvuranların adaylık şartlarını taşıyıp taşımadığını denetlemek.

3. Adaylık süreci tamamlandığında oy pusulalarını hazırlamak. 

4. Seçimin Yönerge’ye uygunluğunu, gizliliğini ve demokratik bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlamak.

5. Oy sayımını yapıp seçim sonuçlarını açıklamak.

Divan üyeleri yapılacak seçimde aday olamazlar.

Görüşme ve Karar Yeter Sayıları 

Madde 15

Genel Kurul, üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır. 

Birinci fıkradaki çoğunluk sağlanamazsa toplantı bir hafta sonraya ertelenir. Erteleme sonrası yapılan toplantıda görüşme yeter sayısı aranmaz. Bu fıkra, Yönerge’nin 12/2 maddesi doğrultusunda yapılan olağanüstü toplantılarda uygulanmaz.

Genel Kurul’da görüşülen tekliflerden, toplantıya katılanların salt çoğunluğunca desteklenenler kabul edilir. Şu kadar ki Yönerge’de değişiklik teklifleri, en az üye tam sayısının üçte biri tarafından desteklenmedikçe kabul edilemez. 

Kararların Niteliği 

Madde 16

Meclis’in çalışma alanına ilişkin hususlarda alınmış Genel Kurul kararı tavsiye niteliğindedir.

Yönerge’de değişiklik yapılmasına ilişkin Genel Kurul kararı teklif niteliğinde olup; Baro Yönetim Kurulunca aynen veya kısmen kabul edilebileceği gibi tamamen de reddedilebilir.

Meclis, Başkan’ın ve Yürütme Kurulu’nun diğer üyelerinin seçimi hususunda Baro Yönetim Kurulu’ndan bağımsızdır.

Yürütme Kurulu

Oluşumu

Madde 17 

Yürütme Kurulu, bir başkan, 4 asıl 4 yedek üyeden oluşur. Yürütme Kurulu, başkanının yönetiminde yapacağı ilk toplantıda başkan yardımcısı ve yazman üyeyi seçerek görev dağılımını belirler.

Yürütme Kurulu, Rize Barosuna kayıtlı Genç Avukat sayısı, elli ila yüz arasında ise altı (6), yüzbirden ikiyüzelliye kadar (8), ikiyüzellibirden fazla ise on (10) asıl ve on (10) yedek üyeden oluşur.

Başkan, Yönerge’ nin 26. maddesine göre seçilir ve “Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı” sıfatıyla Yürütme Kurulu’na başkanlık eder.

Yürütme Kurulu Üyeliğine Adaylık ve Seçim

Madde 18 

Genç avukatlardan her biri, Yürütme Kurulu üyeliğine aday olabilir.

Yürütme Kurulu üyeliğine aday olacaklar seçim günü oy kullanımı başlayıncaya kadar Genç Avukatlar Meclisi Divanı’na bildirilebilir.

Her başkan adayı ayrı oy pusulası hazırlar. Başkan adayı ile yürütme kurulu üyesi adayları aynı oy pusulası üstünde yer alır. Adayların isimleri oy pusulasına alfabetik sıraya göre ve numaralandırılarak dizilir.

Asıl ve yedek üyeler, öncelikle oy sayısına, eşitlik veya üye kontenjanında boşluk olması halinde mesleki kıdeme, kıdem eşitliği halinde yaşa göre belirlenir.

Divan Başkanı, kendisine yazdırılan isim sırasına göre üyelere söz verir. Bu konuşmalardan sonra Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu Başkan adaylarına Divan Başkanı tarafından yapılacak kura sonrasında sırayla söz verilir.

Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı ve Üyeliği seçimi gizli oy ve açık sayım usulüyle yapılır. Seçim oylaması ve sayımı divan başkanlığınca yürütülür. Başkan adaylarından en çok oyu alan başkanlığa seçilir. Oyların eşitliği halinde mesleki kıdem esas alınarak kıdemli olan aday; kıdem eşitliği halinde ise yaşlı olan aday kazanır. Oy pusulasında yer alan çizgi, amblem, şekil, resim, yazı, harf veya sayılar oy pusulalarını geçersiz kılmaz. Oy pusulasında Başkan adayı ile birlikte yürütme kurulu adaylarının tamamının çizilmesi halinde oy pusulası geçersiz sayılır.

Başkan ve yürütme kurulu adaylarının isimlerinin yazılı olduğu oy pusulası üstünde, adayın ismi çizilerek başka bir aday veya aday olmayan genel kurul üyesi yazılabilir. Adaylar arasında en yüksek oy alandan en düşük oy alana kadar yapılacak sıralamaya göre Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu Üyeleri belirlenir. Asıl üyeler öncelikle oy sayısına, eşitlik halinde mesleki kıdeme, kıdem eşitliği halinde yaşa göre belirlenir. Yönetim Kuruluna seçilememiş olan adaylardan en yüksek oy alan üyeler, sırasıyla yedek üye seçilir.

Yürütme Kurulunun görev süresi iki yıldır. Bu süre içerisinde doğal üyelik şartları kaybedilse dahi yürütme kurulu başkanı ve yürütme kurulu üyeleri bir sonraki seçimli olağan toplantıya kadar görevlerinin başında kalırlar. Herhangi bir nedenle Yürütme Kurulu üyeliğinin boşalması durumunda, yedek üyelerden en yüksek oy alandan başlamak üzere boşalan üyelik doldurulur. Yürütme Kurulu üyeliğinin yedek üye ile doldurulmasına rağmen Yürütme Kurulu’nun toplantı yeter sayısının altına düşmesi halinde Başkan’ın teklifi ile olağanüstü genel kurul yapılmak suretiyle Yürütme Kurulu Seçimi yenilenir.

Oylar, Divan Başkanlığınca imza karşılığı alınır. Seçime ilişkin tüm bilgiler ve belgeler Divan Başkanınca tutulacak deftere kaydedilir. Seçim sonuçlandıktan sonra defter Divan Başkanı’na teslim edilir. Seçim sonuçları Rize Barosu internet sayfasında yayımlanır.

Görevleri ve Yetkileri 

Madde 19 

Yürütme Kurulu’nun görevleri ve yetkileri şunlardır:

1) Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu’nun asli görevi; baromuza kayıtlı tüm genç meslektaşların problemlerini belirlemek, çözüm önerileri üretmek ve olağan toplantıları gerçekleştirmek,

2) Ayda bir toplantı yapmak, Gençlik Meclisi Genel Kurulu’na sunulacak projeleri hazırlamak, gündemdeki konuları görüşmek, gerekli gördüğü kararları almak,

3) Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi Genel Kurulunda alınan icra-i kararları yerine getirmek,

4) Diğer Baroların genç avukatlara yönelik kurulmuş kurulları ile koordinasyonu sağlamak, kurultay, çalıştay ve toplantılara katılmak gerektiğinde üye yollamak,

5) Genç Avukatlara yönelik eğitim çalışmaları düzenlemek, Rize Barosu Yönetim Kuruluna eğitimler konusunda tespit ve talepleri iletmek.

6) Gençlik Meclisi Genel Kurulunda alınan kararları yürütmek,

7) Gençlik Meclisi çalışmalarını meslektaşlara duyurmak,

8) Gençlik Meclisi Genel Kurulu’nun vereceği diğer görevleri yapmak,

9) Görevin gerektirmesi halinde, geçici alt çalışma grupları oluşturmak.

10) Gerekli hallerde görevlendirme yapmak,

11) Gençlik meclisinde alınan tavsiye niteliğindeki kararların görüşülmesi için alınan kararları yazılı olarak Baro Yönetim kuruluna iletmek.

Olağan Toplantı 

Madde 20

Yürütme Kurulu’nun ilk olağan toplantısı, seçimin yapıldığı Genel Kurul toplantısını takip eden ayın birinci haftası içinde gerçekleştirilir. Sonraki olağan toplantıların günü, yeri ve saati ilk olağan toplantıda belirlenir. Şu kadar ki Yürütme Kurulu, ayda bir olağan toplantı yapar.

Olağanüstü Toplantı

Madde 21 

Yürütme Kurulu, en az bir Yürütme Kurulu üyesinin teklifi ve Başkan’ın kabulü ya da Başkan hariç yürütme kurulu üyelerinin tamamının yazılı teklifi ile her zaman olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

Toplantıya Çağrı 

Madde 22

Toplantı, en geç toplantının yapılacağı günden bir gün önce duyurulur. Duyuruda toplantının gün, yer ve saati ile birlikte toplantı gündemi de bildirilir

Karar Yeter Sayıları 

Madde 23

Yürütme Kurulu’nda görüşülen tekliflerden, toplantıya katılanların salt çoğunluğunca desteklenenler kabul edilir.

Oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı görüş kabul edilmiş sayılır.

Kararların Niteliği 

Madde 24

Meclis’in çalışma alanına ilişkin hususlarda alınmış Yürütme Kurulu kararı tavsiye niteliğindedir. Meclis diğer kararlarında Baro Yönetim Kurulu’ndan bağımsızdır.

Yürütme Kurulu Üyeliğinin ve Yürütme Kurulu’nun Düşmesi 

Madde 25 

Yürütme Kurulu üyeliği, üyenin üyelikten çekilmesi, avukat sıfatını yitirmesi, Baro kaydının nakli, ölümü ya da yazılı mazereti olmaksızın üst üste iki kez ve her durumda bir çalışma dönemi içinde toplam beş olağan toplantıya katılmaması halinde düşer.

Başkan, Başkan Yardımcısı ve Meclis Sekreteri dışındaki bir Yürütme Kurulu üyesinin üyeliğinin düşmesi halinde, yerine ilk sıradaki yedek üye atanır.

Yürütme Kurulu mevcudunun, yedek üyelerin de katılmasına rağmen, toplantı yeter sayısının altına inmesi halinde Yürütme Kurulu düşer. Bu durumda Yönerge’nin 12. maddesi doğrultusunda Genel Kurul olağanüstü toplantıya çağrılarak yeniden Yürütme Kurulu seçimi yapılır.

Başkanlığa Adaylık ve Seçim

Madde 26 

Yönerge’nin 18. maddesi kıyasen Başkan’ın seçimi için de uygulanır.

Başkan’ın Görevleri ve Yetkileri

Madde 27

Başkan’ın görevleri ve yetkileri şunlardır:

1. Yürütme Kurulu ile Başkanlık Divanı’nı temsil ve idare etmek.

2. Meclisi temsilen gerekli görülen hallerde Baro Yönetim Kurulu toplantılarına katılmak.

3. Genel Kurulca ve Yürütme Kurulunca alınan kararları Baro Yönetim Kurulu’na sunmak.

4. Yürütme Kurulu toplantılarının günü, yeri ve saati ile gündemini belirleyip toplantı çağrısı yapmak.

5. Baro Yönetim Kurulu, Baro komisyonları ve merkezleri ile Meclis arasında koordinasyonu sağlamak.

6. Genel Kurul’u olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak.

Başkan Yardımcısı 

Madde 28

Başkan Yardımcısı, Yürütme Kurulu’nun ilk olağan toplantısında, Yürütme Kurulu üyeleri arasından açık oyla seçilir. 

Başkan Yardımcısı,

1. Yokluğunda Başkan’a vekillik etmek;

2. Başkan’ın kendisine verdiği başkaca sorumlulukları yerine getirmekle görevli ve yetkilidir.

Yönerge’nin 25/1 maddesi kapsamında Başkan Yardımcısı’nın Yürütme Kurulu üyeliğinin düşmesi halinde bu maddenin birinci fıkrasında düzenlendiği şekilde yeniden seçim yapılır.

Meclis Sekreteri

Madde 29

Meclis Sekreteri, Yürütme Kurulu’nun ilk olağan toplantısında, Yürütme Kurulu üyeleri arasından açık oyla seçilir.

Meclis Sekreteri,

1. Başkan ile koordinasyon halinde Meclis’in tüm iç ve dış yazışmalarını yapıp sonucunu takip etmek;

2. Çalışma dönemine ilişkin tüm belge ve etkinlikleri arşivlemek; 

3. Yürütme Kurulu toplantılarının yoklama, görüşme ve karar tutanaklarını tutup saklamak (Meclis Sekreteri’nin katılmadığı toplantıda bu görevi hazır bulunan Yürütme Kurulu üyelerinden mesleki kıdemi en fazla olan yerine getirir);  

4. Yönerge’nin25/1 maddesine istinaden üyeliği düşen Yürütme Kurulu üyesini rapor etmek;

5. Başkan’ın kendisine verdiği başkaca sorumlulukları yerine getirmekle görevli ve yetkilidir.

Yönerge’nin 25/1 maddesi kapsamında Meclis Sekreteri’nin Yürütme Kurulu üyeliğinin düşmesi halinde, bu maddenin birinci fıkrasında düzenlendiği şekilde yeniden seçim yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler 

Yönerge Değişikliği 

Madde 30 

Rize Barosu Genç Avukatlar Meclisi yönetsel yapısı gereği, Genel Kurul tarafından Yönergede değişiklik yapılabilir. Yönerge’de değişiklik yapılmasına ilişkin Genel Kurul kararı, teklif niteliğinde olup Baro Yönetim Kurulu’nca aynen veya kısmen kabul edilebileceği gibi tamamen de reddedilebilir.

Yürürlük 

Madde 31

Yönerge, Rize Barosu Yönetim Kurulu’nun 27.12.2018 günlü ve 2018/173  sayılı kararı ile kabul edilerek aynı tarihte Baronun WEB sayfasında ve divanhanesinde yayımlanmasıyla yürürlüğe girmiştir.                     

26.04.2024
AV. ÜMİT PEÇE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.